Dragen met een geweven doek

Dragen met een geweven doek is de meest veelzijdige draagmethode. Je kunt je kindje er veilig mee op de buik, zij en rug mee dragen. Tevens is een geweven doek geschikt vanaf de geboorte tot dat je stopt met dragen (een kleuter kan nog prima gedragen worden in een geweven doek). Echter kan een geven doek in het begin ook verwarrend zijn voor veel mensen. Je hebt zoveel verschillende merken, soorten materiaal, lengtes van doeken en veel verschillende knopen. Hoe weet je nu wat geschikt is? Over de verschillende kenmerken kun je hieronder verder lezen:

Verschillende soorten materiaal:

Geweven doeken kunnen van verschillende materialen zijn geweven. Is een doek van 2 of meer materialen geweven dan wordt dit een blend genoemd. Er wordt vaak over draag kracht gesproken. Het materiaal heeft hier invloed op, maar de dikte van de doek en hoe secuur jij hem knoopt net zoveel. Hieronder volgt een overzichtje van de verschillende soorten materialen en welke kenmerken deze worden toe geschreven:

Katoen:

Veel standaard draagdoeken zijn gemaakt van 100 % katoen. Dit zorgt er voor dat de draagdoek dan over het algemeen gewoon in de wasmachine en in de droger kan. De doeken kunnen ook veel hebben zonder dat ze slijten. Katoenen draagdoeken zijn geschikt vanaf de babytijd tot je kindje een paar jaar oud is. Binnen de verschillende merken zijn er nog wel wat verschillen qua dikte van de doek. Dit kan uitmaken voor de draagkracht (dit geeft aan in hoeverre het geschikt is voor oudere kinderen).

Linnen:

Linnen staat bekend om de grote draagkracht. Linnen wordt gebruikt in combinatie met katoen. Over het algemeen zijn er doeken te koop met 30 % en 50 % linnen. Hoe hoger het percentage linnen, hoe meer draagkracht. Wanneer je een nieuwe linnen doek koopt, kan de draagdoek in het begin nog wat stug aanvoelen. Door de draagdoek veel te gebruiken zul je merken dat het steeds prettiger wordt de doek te knopen en zal de draagdoek ook steeds zachter aanvoelen.

Hennep:

Ook hennep staat bekend om de grote draagkracht. Over het algemeen spelen dezelfde zaken bij hennep draagdoeken als bij de linnen draagdoeken. Ook voor deze draagdoek moet je wat moeite doen om hem knuffelzacht te krijgen.

Bamboe:

Bamboe in combinatie met katoen zorgt voor een zachte draagdoek. Fijn om te gebruiken bij baby's. De draagdoeken met deze combinatie zijn vaak wat dunner. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je secuur moet knopen, zodat het niet gaat snijden. Vooral als je kindje wat ouder is kun je dit merken. Een draagdoek met katoen en bamboe is dus iets minder draagkrachtig. Bamboe kan ook gecombineerd zijn met linnen, waardoor de draagdoek al een stuk draagkrachtiger wordt.

Zijde:

Deze draagdoeken komen vaak al heerlijk zacht uit de verpakking. De zijde zorgt er voor dat de draagdoek wat gladder is. Dit kan soms wat wennen zijn bij het knopen. Vooral voor baby's is dit een erg geschikte draagdoek.

Wol:

Wol heeft de prettige eigenschap koel aan te voelen in de zomer en warm aan te voelen in de winter. Net als bij wollen kleding kunnen sommige doeken wat prikkelig aanvoelen. Dit verschilt echter sterk per merk en welke soort wol er gebruikt wordt. Wat voor de een te veel prik geeft, vindt de ander misschien wel prettig.

ikhebnikstedragen

Doekmaten (kunnen ook langer of korter zijn naargelang het merk):

Doeken komen in verschillende maten. Welke maat handig is is afhankelijk van je lichaamsbouw en welke knoop je graag zou willen doen:

1 - 220 cm
2 - 270 cm
3 - 320 cm
4 - 370 cm
5 - 420 cm
6 - 460- 470 cm
7 - 510-520 cm
8 - 560-570 cm

De meeste mensen zullen de gangbare knopen met een maat 6 kunnen maken. Een doek maat 6 is geschikt voor mensen met kleding maar 38 tot 44/46. Vanaf maat 46 wordt een doek maat 7 geadviseerd. Hele tengere mensen zullen met een maat 5 afkunnen.

Wat is een goede beginnersdoek:

Een katoenen doek is een doek die zowel voor kleine als grotere kinderen geschikt is. Je kunt hem goed wassen, wat zeker met kleine baby's een groot voordeel is. Een maat 6 is over het algemeen een maat die voor de meeste mensen zeer geschikt is.

De kosten voor een goede draagdoek kun je zo duur maken als je zelf wilt. Dit is mede afhankelijk van het merk (hoe exclusief) en het materiaal waarvan het gemaakt is. De een wil graag een exclusieve doek terwijl de andere een meer gangbare doek mooi vind.
Kies vooral ook een doek die je zelf mooi vind om te dragen, de kans dat je hem dan vaak pakt wordt hierdoor groter.
De markt voor 2e hands doeken wordt ook steeds groter, een voordeel hiervan is dat de doeken vaak al zijn "ingedragen" waardoor ze al zachter aanvoelen. Een nadeel kan zijn is dat er mogelijk vlekjes, haaltjes of andere beschadigingen op zitten.

Er zijn inmiddels zeer veel verschillende merken op de markt. Over het algemeen zijn alle merken met geweven doeken goed. Het is maar net wat je mooi vind en hoeveel je wilt uitgeven. Zowel little frog, als amazons en hoppediz maken geweven doeken die in het wat goedkopere segment vallen.

Wat te doen met een nieuwe doek

Wassen:

Wol:

Niet laten inweken.
Wol wassen doe je op de hand of met het wolwas programma van je wasmachine met een laag toerental.
Alleen wolwasmiddel gebruiken.
Uit de wasmachine het meeste vocht tussen handdoeken er uit duwen of rollen.
Daarna liggend drogen, zodat er geen doorhangplekken in de stof komen (dit gevaar bestaat bij wol).
Wollen doek zacht maken: zie item forum dragen en voeden

Zijde/tussah zijde/wilde zijde:

Zijde voor het wassen nooit laten inweken.
Handwas of machinaal wassen bij 30 graden met een fijnwasmiddel (vloeibaar, geen waspoeder) dat geschikt is voor zijde en kleur beschermend is. Geen wasverzachter gebruiken.
Handwas: naspoelen met lauw water.
Machinaal wassen: apart wassen. Indien uw wasmachine een "zijdestand" kent is dat natuurlijk de beste keuze. Kies anders het handwasprogramma (controleer het programma bij oudere wasmachines) bij maximaal 30 graden. Niet óf maximaal op 400 toeren centrifugeren.
Overtollige water afschudden en uithangen om te drogen. Niet drogen in de zon of in de buurt van radiatoren. Niet in de wasdroger.
Het nog licht vochtige zijde kan worden gestreken op de "zijde" stand (meestal 1 stip) van het strijkijzer. Bij voorkeur aan de binnenkant/achterkant strijken.
Algemeen: gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen. Geen bleekmiddel toevoegen, niet schrobben, niet wringen, niet in de wasdroger. Zijde kan ook droog worden gereinigd.

Linnen/katoen:

Eerste keer voor gebruik laten weken in koud water (met eventueel een scheut azijn).
Wassen op 40 graden, centrifugeren geen probleem. Gebruik poederwasmiddel en geen wasverzachter.
Strijken naderhand kan op 110-150 graden.

100% katoen:

Eerste keer voor gebruik laten weken in water met scheut azijn.
Wassen op maximaal 60 graden, centrifugeren geen probleem.
Gebruik poederwasmiddel en geen wasverzachter.
Strijken naderhand kan op 110-150 graden.

Bamboe/katoen:

Handwas max. 30 graden.
Niet centrifugeren.
Strijken op 110-150 graden.
Linnen/bamboe of hennep/bamboe
Handwas op maximaal 30 graden.
Niet centrifugeren.

Zacht maken:

Nieuwe doeken kunnen in het begin wat stug aanvoelen. Hieronder enkele tips hoe je een katoenen, linnen of hennep doek zachter kunt maken:

  • De doek strijken, na het wassen maar eventueel ook tussendoor met een stoomstrijkijzer
  • je doek tussen de spijlen en het ledikantje door raggen
  • je doek vingerhaken. Vinger haak je gehele doek, haal hem weer los en begin opnieuw
  • gebruik de doek als hangmat, knoop hem rond je tafel of in de box en laat je kind erin liggen
  • maak een donut, op YouTube is hierover een filmpje te vinden
  • leg je doek op de bank en ga erop zitten, je kunt er ook in bed op slapen
  • stop de doek in een kussensloop en spring/loop/stamp erop, ook erg leuk voor kinderen
  • stop je doek (op de koude stand) in de wasdroger, stop er eventueel wat tennisballen bij in een sok
  • "wurg" je doek. Hang hem om een spijl, pak beide punten en draai ze op tot je een bol krijgt. Hierna maak je hem weer los en draai je de andere kant op
  • De beste manier om je doek zacht te maken is door hem gewoon veel te gebruiken en te genieten van het dragen van je kind.

 dennisaquariumdoek