Dragen met een Mei Tai

Een Mei Tai is een ergonomische drager die qua comfort en uiterlijk het meeste op een geweven draagdoek lijkt. Je hebt alleen geen lange lap stof zoals bij een draagdoek, maar een rugpand met knoopbare banden. Hierdoor is een Mei Tai erg simpel in gebruik en vereist hij geen lastige knooptechnieken. Je kindje zit in de ideale houding en zijn gewicht wordt evenredig over je bovenlichaam verdeeld, waardoor optimaal draagcomfort voor vrijwel iedereen met elk postuur mogelijk is.

De mei-tai is van oorsprong een aziatische drager. Er zijn verschillende soorten dragers die eigenlijk tot deze groep horen. De meest bekende is de mei-tai. Hieronder staan in het kort de verschillen uitgelegd:

  • De mei-tai heeft een lijfje met twee schouderbanden en twee korte taillebanden. Eerst knoop je de twee tbanden om je middel, dan plaats je je baby op zijn plek en vervolgens trek je het lijfje over hem heen. Als laatste knoop je de schouderbanden. Omdat je eerst de taillebanden knoopt, kan de doek bij het knopen niet meer verschuiven en zit hij dus altijd op zijn plek. De mei-tai bestaad in een variant met dunne gevulde banden, of met brede ongevulde banden. De laatste variant wordt ook wel wrap-tai genoemd. De mei-tai is een van de meest gebruikte varianten en gemakkelijk in gebruik, bovendien is deze door handige ouders ook goed zelf te maken.
  • De ring-tai is een mei-tai met ringen. Ook deze kan met gevulde en ongevulde banden komen. Het enige verschil met een mei-tai is dat er ringen in zitten om de banden mee aan te spannen. Ook een ring-tai is eenvouding in gebruik.
  • De podeagi heeft een lijfje met slechts twee schouderbanden. Deze schouderbanden kruisen ook onder de billen van je kind, wat voor ondersteuning zorgt. Doordat je geen taillebanden hoeft te knopen is hij snel in gebruik, maar het vraagt wat ervaring om alles goed gepositioneerd te krijgen. Een podeagi met horizontale banden kan ook als torsodrager (drager zonder banden over de schouders) gebruikt worden.
  • Een lifter heeft een lijfje met twee schouderbanden en onderaan twee lussen of ringen. De schouderbanden haal je onder de beentjes door de lussen of ringen, zo wordt een veilig zitje gecreĆ«erd. De lussen of ringen zitten bij je zij, zo hoef je dus niet met je armen achterlangs op je rug om daar de banden te kruisen. Het vergt wat oefening om alles goed gepositioneerd te krijgen.

De mei-tai groeit over het algemeen niet mee met je kindje. Dit betekend dat wanneer je kindje groeit je ook een grotere maat mei tai nodig hebt om het goed van knie tot knie te blijven ondersteunen. Het voordeel van een mei tai met brede ongevulde banden is dat je met behulp van de banden het zitje nog een klein beetje kunt verbreden. Veel mei-tais zijn niet geschikt voor pasgeborenen omdat ze onvoldoende steun geven bij het nekje.

Ook zijn er tegenwoordig steeds meer mei tais op de markt die wel verstelbaar zijn bij het zitje. Hierdoor kunnen ze langer mee. Een voorbeeld hiervan is de hop-tye of de mei-tai deluxe van bykay. Doordat een aantal van deze verstelbare mei-tais heel erg klein zijn te maken zijn ze ook geschikt voor hele kleine kinderen.

hieronder een klein overzichtje van een aantal van de verstelbare mei-tais:

Hop-tye   

Geschikt direct vanaf de geboorte tot 2,5 jaar.
Veel verstelmogelijkheden.
Veel verschillende designs te vinden.
Knoopbare heupband, de schouderbanden zijn wijd uit te spreiden over de schouders en over het rugpand.
Met gratis opbergtasje, dus makkelijk mee te nemen

evolu-bulle Geschikt direct vanaf de geboorte tot 4 jaar. 
Veel verstelmogelijkheden.
Verkrijgbaar in 3 klassieke kleuren.
Gevulde, knoopbare heupband, de schouderbanden zijn gevuld op de schouders en zijn wijd uit te spreiden over het rugpand.
Met gratis opbergtasje, dus gemakkelijk mee te nemen
bykay mei tai deluxe Geschikt direct vanaf de geboorte tot 4 jaar. 
Deze Mei Tai is ook omkeerbaar te dragen en heeft een stoer uiterlijk.
Stevige, gevulde, knoopbare heupband, de schouderbanden zijn wijd uit te spreiden over de schouders en over het rugpand.
mysol Geschikt direct vanaf de geboorte tot 2,5 jaar
Deze Mei Tai biedt meer verstelmogelijkheden voor jongere dan voor oudere kindjes.
Deze Mei Tai is ook omkeerbaar te dragen en heeft klassieke kleuren
Gevulde, knoopbare heupband, gevulde schouderbanden.
Met gratis opbergtasje van draagdoekenstof, dus gemakkelijk mee te nemen
diva essenza mei tai Geschikt direct vanaf de geboorte tot 2,5 jaar. 
Veel verstelmogelijkheden.
Knoopbare heupband, de schouderbanden zijn wijd uit te spreiden over de schouders en over het rugpand.

   

mariannemeitai