1: Kind kleden in drager

Je kindje dragen is heerlijk. Maar wat trek je je kindje aan als het heel erg warm is in de doek? En wat als het hartje winter is?

Welke kleding trek ik mijn kind aan in de doek:

De temperatuur van een kind in de doek moet je goed in de gaten houden. Als dragende kan je het heel warm hebben, terwijl je kind op dat zelfde moment het heel koud heeft en omgekeerd. De stelregel is doorgaans dat je een kind een laag meer aandoet dan dat je zelf aanhebt. Als je een kind draagt, fungeert de doek als die extra laag.

Als je draagt als het koud is, moet je zeer goed opletten met de handjes en voetjes van kind. Die zijn buiten de doek en sneller koud en bevattelijk voor bevriezingsverschijnselen. Met kou draag je je kind bij voorkeur onder je jas.
Let daarbij wel op dat er luchtcirculatie mogelijk is. Rits je jas dus niet tot over het hoofdje dicht, maar slechts tot de nek van je kind. Het hoofd blijft in de buitenlucht om voor voldoende zuurstof te zorgen.

Bij warm weer zijn er weer andere aandachtspunten. Zorg ervoor dat je je kind altijd hebt ingesmeerd met een hoge factor zonnebrandcrème. Bescherm het hoofdje tegen de felle zon door iets op het hoofdje te dragen. Let erop dat je kind de warmte kwijt kan en niet oververhit raakt. Bied extra drinken aan.

Hieronder volgt een temperatuur schema wat houvast kan bieden:

Onder de 5 graden       Jasje, sjaal, muts en bij voorkeur voor het grootste deel onder je jas       
5-10 graden Jasje, sjaal en muts op
10-15 graden Dun jasje of vestje over de gewone kleren
15-20 graden Gewone kleren
20-25 graden Alleen een romper
Boven de 30 graden Niet meer dragen in de doek

 kindkledenindoekjeroen