Dragen met een voorgevormde drager (SSC)

Een voorgevormde drager is een baby of peuter drager die voorgevormd is en wordt ook wel een een draagzak genoemd.. Hij hoeft niet rond het lichaam geknoopt te worden zoals een lange rekbare of geweven draagdoek. Op Engelse sites wordt hij Soft Structured Carrier (SSC) genoemd. Een voorgevormde draagzak bestaat uit een vierkant rugpand, een tailleband en twee schouderbanden. De meeste voorgevormde dragers bestaan uit een kliksysteem met gespen. Een enkele voorgevormde drager heeft een heupband met een klikgesp en moet bij de schouder banden nog geknoopt worden.

Een voorgevormde draagzak is een zeer eenvoudige manier van dragen. Zelfs zonder ervaring met het babydragen kunnen de meeste ouders de voorgevormde draagzak meteen gebruiken na het bestuderen van de gebruiksaanwijzing.

Er zijn veel voorgevormde dragers op de markt, zowel ergonomische als niet-ergonomische. Een ergonomische draagzak is niet alleen beter voor je kindje, maar draagt voor de ouders ook een stuk prettiger. Bij een ergonomische drager zijn de beentjes van je kind van knie tot knie ondersteund en is het het rugpand zacht waardoor je kindje er met een mooi bol ruggetje in kan zitten. Dragers waarbij de beentjes naar beneden bungelen of met een hard rugpand zijn dus geen ergonomische voorgevormde dragers. Ergonomische dragers dragen het kindje niet met het gezicht naar voren (een drager uitgezonderd). Dit wordt ten zeerste afgeraden omdat de natuurlijke bolling van de rug dan niet wordt gerespecteerd en het kindje zich niet kan afsluiten van alle prikkels.

Er zijn binnen de ergonomische draagzakken ook veel verschillen. Er zijn speciale baby drager, peuter dragers en kleuterdragers. Tevens zijn er dragers die verstelbaar zijn en dus langere tijd te gebruiken. Sommige dragers hebben een speciale baby insert. Deze kun je gebruiken om de tijd te overbruggen tot dat je kindje in de drager is gegroeid. Persoonlijk vind ik deze inserts niet de meest ideale oplossing.

In deze ergonomische draagzakken kunnen de kindjes vanaf de geboorte gedragen worden:

  • Marsupi – geen aparte insert of verkleiner nodig
  • Bondolino – geen aparte insert of verkleiner nodig
  • Storchenwiege Carrier – geen aparte insert of verkleiner nodig
  • emeibaby - geen aparte verkleiner nodig
  • ERGOBABY – met Infant Insert (apart te koop, of als onderdeel van de "Bundle of Joy")
  • Manduca - heeft een ingebouwde zitverkleiner
  • Boba - heeft een verklein kussentje wat je erin of eruit kunt klikken
  • Tula baby - met de apart verkrijgbare insert 

Bij veel dragers staat erbij tot welk gewicht de drager geschikt is. Echter zegt het gewicht van je kindje niks over tot hoe ver je knie tot knie ondersteuning hebt in een drager. Je kunt daarom ook beter kijken naar de kledingmaat van je kindje.

hieronder staan enkele dragers met hun kenmerken. Er zijn echter veel dragers op de markt, maar deze zullen niet allemaal behandeld worden. Wat je prettig vind verschild van persoon tot persoon. Het is vooral een kwestie van uitproberen. Ik raad dan ook een ieder aan om eerst een drager te testen voordat je hem koopt.

marsupiDe Marsupi:

De Marsupi draagzak is geschikt vanaf geboorte en tot maat 68/72. De draagbanden sluiten met behulp van klittenband. De Marsupi drager is er in 3 maten (S, L en XL) voor een betere pasvorm van de ouders. Ze hebben geen of weinig invloed op de maat van de baby.De Marsupi babydrager is geschikt voor buikdragen. Rugdragen is ook mogelijk, maar wordt afgeraden. Dit omdat het klittenband op je rug moet sluiten en je hulp van een tweede persoon erbij moet hebben. Tevens heb je geen zicht op de sluiting, dus mocht er een grapjas langs komen die de klittenband los maakt, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
De drager is goed op te rollen en eenvoudig mee te nemen in een tasje. Hij is zeer eenvoudig in gebruikt en bevat weinig verstel mogelijkheden. Hierdoor is hij door bijna iedereen gemakkelijk te gebruiken zonder instructie. Zeer geschikt voor echt kleine kindjes.
De Marsupi is uit te proberen bij draagwereld.

bondolinoDe Bondolino:

De Bondolino babydrager is geschikt vanaf geboorte en tot 20 kg. Deze drager heeft geen gespen. De tailleband wordt afgesloten met behulp van klittenband. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt. Op deze manier hoeft er niets versteld te worden. De bondoline is met name erg geschikt als meerdere mensen met de zelfde drager willen dragen zonder deze helemaal te moeten verstellen. De tailleband kan verlengd worden van 110 tot 140 cm door het inzetten van het verlengstuk (apart te koop). De Bondolino babydrager is er in één maat en kan door mensen met verschillende kledingmaten worden gebruikt. Daarvoor hoeft er niets versteld te worden.De pasgeboren baby's mogen met de beentjes in de Bondolino draagzak gedragen worden. Zodra de beentjes niet geforceerd gespreid kunnen worden, mogen de baby's met de beentjes uit de draagzak gedragen worden.De Bondolino draagzak is geschikt voor buikdragen en rugdragen van kinderen. Je kunt je kind helemaal zelfstandig op je rug in de Bondolino draagzak zetten. Het zitgedeelte van de Bondolino babydrager kan verbreed worden voor het dragen van grotere kinderen.
De bondolino is uit te proberen bij draagwereld.

storchenwiegeDe storchenwiege baby carrier:

De Storchenwiege Baby Carrier is geschikt voor dragen van je kind vanaf geboorte (ongeveer 3 kg) en tot 3 jaar (ongeveer 15 kg). Het zitgedeelte van deze babydrager is in de breedte en lengte verstelbaar, das handig als je langere tijd met de zelfde drager wil dragen.
De tailleband van de Storchenwiege Carrier wordt met behulp van een gesp afgesloten. De schouderbanden worden onder de billen van de baby geknoopt. De Storchenwiege Baby Carrier is gemaakt van geweven stof van 100% katoen. Het is dezelfde geweven stof met diagonale rek waarvan de Storchenwiege draagdoeken zijn gemaakt. In de Storchenwiege Carrier kun je je kind op je buik en op je rug dragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten. De Storchenwiege Carrieris er in één maat en is geschikt voor mensen met verschillende kledingmaten. Het is een lichte en compacte drager, dus gemakkelijk mee te nemen in een tas.
De storchenwiege in de nieuwe uitvoering is uit te proberen bij Draagwereld.

emeibabyDe emeibaby:

De emeibaby is een nieuwe ergonomische drager die bestaat uit een combinatie van draagdoekstof en een klik systeem. Door het nieuwe systeem heb je de voordelen van een geweven draagdoek, maar niet de meterslange stof. Het kliksysteem en de ringen zorgen voor een snelle en makkelijke draagwijze. De Emeibaby is mooi op maat in te stellen en groeit dus met je kindje mee. De emeibaby is geschikt vanaf geboorte tot ongeveer maat 92/98 .De dubbel verstelbare schouderbanden maakt dat deze drager geschikt is voor nagenoeg alle mama's en papa's : van maat XXS tot XXXL.
Sinds kort is er ook een peuter uitvoering van de emaibaby. Deze is geschikt voor maat 86 tot ongeveer 104/110.
Zowel de baby als de peuter variant zijn uit te proberen bij draagwereld.


De ergobaby:

Ergobaby heeft een aantal verschillende modellen in het assortiment. In alle modellen van de ERGOBABY Carrier kunnen kinderen vanaf geboorte gedragen worden (ongeveer 3 kg) met een speciale Infant Insert (apart te koop) en tot in de peutertijd. Deze voorgevormde draagzak is geschikt voor buikdragen, rugdragen en heupdragen. De ERGOBABY Carrier is een drager met gespen op de heupband en schouderbanden en de drager is verstelbaar naar verschillende maten.

ergobaby

  heupband schouderbanden
Original Carrier 60-115 cm 55-95 cm
Sport Carrier 75-130 cm 60-105 cm
Performance Carrier    60-139 cm      68-124 cm  

 

Ergobaby Original Carrier is een klassiek model voor alle situaties. De heupband is verstelbaar van 60 cm tot 115 cm. De voering van de drager is gemaakt van 100% katoen poplin; de buitenkant van de drager is gemaakt van 100% katoen canvas. De Ergobaby Organic Carrier is dezelfde zoals de Original Carrier, maar is gemaakt van biologisch katoen.

De Ergobaby Sport Carrier is meer gericht op de vaders, maar kan ook door de moeders gebruikt worden. De heupband en de schouderbanden zijn langer. Deze versie heeft een sportieve uitstraling en is gemaakt van een lichtere stof: de buitenkant is gemaakt van 60% polyester / 35% katoen en de voering is gemaakt van 100% katoen poplin.

De Ergobaby Performance Carrier is ontworpen voor actieve ouders die veel op pad zijn en hun kindjes graag meenemen. Performance Carrier beschikt over vocht-wicking mesh voor optimale ventilatie, zodat zowel baby als ouder koeler en droger blijven. De buitenkant van de drager is gemaakt van duurzame synthetische stof die makkelijk wasbaar en sneldrogend is.
De Ergobaby Original Carrier, met eventueel de babyinsert, is uit te proberen bij draagwereld.

manducaDe Manduca:

In de Manduca draagzak mogen de kinderen vanaf geboorte (ongeveer 3,5 kg) en tot ongeveer maat 86 te gebruiken. De Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen aan de tailleband en de schouderbanden. Met behulp van de gespen is deze drager verstelbaar naar verschillende maten. De tailleband kan tot 140 cm verlengd worden en de schouderbanden zijn geschikt voor hele lange mensen (+/- 2 meter lichaamslengte). De Manduca draagzak heeft een geïntegreerde zitverkleiner voor kleine baby's. Er is geen aparte insert nodig. Het rugpand van de Manduca kan verlengd worden voor ouderen kinderen door de rits op het rugpand open te maken. De Manduca draagzak is een stevige babydrager. De heupband is breed en stevig en is geschikt voor het dragen van peuters. De Manduca babydrager is geschikt voor buikdragen, heupdragen en rugdragen. Je kunt je kind zelfstandig op je rug zetten.
De manduca is uit te proberen bij draagwereld

 
De lennylamb ergonomische dragers:lennylamb

De lennylamb dragers zijn relatief nieuwe dragers op de markt en nog niet zo heel erg bekend in Nederland. De dragers zijn te verkrijgen in verschillende leuke printjes en kleuren en komen in de baby en peuterversie. De babyversie is geschikt voor ongeveer maat 62/68 tot 80/86, hierna kun je overstappen op de peuterversie. De dragers zijn volledig uit draagdoekenstof gemaakt en vormen zich mooi naar je kindje. De drager heeft een brede heupband wat comfortabel voor de ouders aanvoelt. Doordat de gesp een driepuntsysteem heeft kan deze niet per ongeluk loskomen. De schouderbanden voelen relatief dun en lekker soepel aan. De drager is goed af te stellen op ouders met een verschillend postuur. Zowel de baby als de peutervariant zijn uit te proberen bij Draagwereld.

bobaBoba carrier 4G:

De Boba Carrier 4G is een drager die je kunt gebruiken direct vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar. Door de infant insert die bestaat uit 2 fasen draag je ook je pasgeboren baby comfortabel in de Boba. Vanaf ongeveer maat 68 zit de drager mooi zonder insert. Het rugpand van de Boba 4G is wat hoger dan dat van vergelijkbare dragers, wat ervoor zorgt dat je kindje langer optimaal ondersteund wordt. De bijgeleverde voetensteuntjes zorgen ervoor dat je altijd (ook wanneer de drager eigenlijk te smal wordt) de M-houding kunt creëert voor je kindje. De Boba Carrier is helemaal verstelbaar, zowel de tailleband, de gevulde schouderbanden en het borstriempje kun je precies op maat maken. Je kindje zit in de ideale houding en zijn gewicht wordt evenredig over je bovenlichaam verdeeld, waardoor draagcomfort voor vrijwel iedereen met elk postuur mogelijk is. De Boba carrier 4G is uit te proberen bij Draagwereld.


Tula:Tula

De Tula draagzak is een ergonomische drager met vrolijke printjes, hij is zeer populair bij veel dragende ouders over de gehele wereld. Er zijn twee varianten: de Tula Babydrager en de Tula Toddler. De Baby-variant kun je vanaf de geboorte gebruiken met de appart verkrijgbare baby insert. Vanaf ongeveer maat 74 zit de babyversie mooi zonder verkleiner. Bij maat 86/92 groeit je kindje uit de babyversie. Je kunt dan de drager verbreden met de speciale verbreders die los te koop zijn. Hierdoor heb je nog wat langer knie tot knie ondersteuning. Echter kiezen er veel ouders voor om bij deze maat over te stappen op de Tula peuterversie. Zowel de baby als peuterversie hebben gevoerde heup en schouderbanden en zijn goed aan te passen op ouders met een verschillende lichaamsbouw. 
De Tula baby, peuter en de aparte babyinsert en verbreders zijn uit te proberen bij draagwereld.

wompatWompat:

Wompat-dragers zijn zeer snel te herkennen aan het leuke puntmutsje wat eraan zit. De schouderbanden en de taille banden zijn gemaakt van corduroy. Het pand is over het algemeen gemaakt van de Girasol draagdoekstoffen. De Wompat is ergonomisch voor zowel drager als kindje. Het hoge pand geeft steun aan rug en nek van kindje, wat vooral erg fijn is voor kinderen die graag met de armen in de drager zitten. De Wompat heeft zachte vulling onder de beentjes. Het onderste deel van het pand heeft een dusdanige vorm dat je kindje makkelijk in een ergonomische M-houding zal aannemen. 
De wompat is te krijgen in verschillende maten en heeft naast een peuter ook een speciale kleuterversie.
De maten van de drager zijn geschikt voor ongeveer de volgende kledingmaten:
Baby : kledingmaat 68-86 
Medium: kledingmaat 80/86-92 cm 
Toddler: kledingmaat 86/92-98 cm 
Pre-school: kledingmaat 92/98-104 cm 
Alle versies zijn uit te proberen bij draagwereld, zo kunt u zelf bepalen welke maat het best geschikt is voor uw kindje.


 hoptyeDe hoptye en mysol drager:

 Zowel de Hoptye als de mysol worden ook wel eens onder de noemer van voorgevormde drager gezet. Dit is echter niet geheel het geval. Beide dragers hebben zowel een knoopban bij de heupen als bij de schouders waardoor het een mei tai is. Voor de mysol is er wel een aparte heupband met kliksysteem te koop. 

mysol

Voor ouders die het niet erg vinden om een klein beetje te knopen kunnen dit beide zeer interessante dragers te zijn omdat ze beide goed verstelbaar zijn. Het rugpand van de hoptye is te verkleinen door het aantrekken van koortjes. Het rugpand van de mysol is te verstellen doordat de heupband op twee plekken door het rugpand past. Tevens bevat de opening waar de heupband door heen gaat klittenband. Hierdoor is hij nog verder te verkleinen. Voor ouders die op zoek zijn naar een verstelbare "drager" waarbij een beetje geknoopt mag worden zijn deze zeer geschikt. Zowel de mysol als de hoptye zijn uit te proberen bij draagwereld. Kijk voor meer info even onder het kopje mei tai.